Maak doelstellingen van je goede voornemens
We willen je niet ontmoedigen, maar uit onderzoek is gebleken dat de meeste goede voornemens na een paar weken uitdoven. Jammer, want voor je zaak zijn ze wel belangrijk.
Wanneer voel jij de goede voornemens kriebelen?
Goede voornemens horen traditioneel bij de jaarwisseling, maar ook op andere sleutelmomenten maak je jezelf wel eens wijs dat je nu eindelijk werk zal maken van iets wat je al langer wil realiseren. Een deugddoende vakantie is bijvoorbeeld zo'n moment. De rust aan het zwembad zorgde voor inspiratie en eenmaal thuis vlieg je er met nieuwe moed in. Je kent het wel.
Waarom sterven goede voornemens een stille dood?
Laat ons eerst eens ingaan op de reden waarom we al na enkele weken onze goede voornemens overboord gooien. We kennen allemaal wel het aanstekelijke gevoel van een goed voornemen en de oprechte overtuiging om ze te realiseren. En toch doven ze uit. Er ontbreekt dus iets! Met name concrete actiepunten!
Werk maken van een nieuw product of nieuwe dienst, nieuwe klanten werven in andere regio’s, vaker communiceren via e-mailing of op de sociale media … Deze goede voornemens worden pas concreet als je er een plan met actiepunten aan koppelt.
4 stappen om van je goede voornemens doelstellingen te maken:
Schrijf je doelstellingen op en noteer hoe je ze zal realiseren.
Laat het team zelf hun doelstellingen bepalen.
Hang je doelstellingen waar iedereen ze kan zien.
Lees hier hoe je resultaten boekt met Smart-doelstellingen.
Stap 1
Alle goede dingen bestaan uit drie
Haal die goede voornemens van onder het stof en schrijf ze op. Noteer punt voor punt hoe je ze zal realiseren. We raden aan om niet te veel hooi op de vork te nemen. Ga liever voor drie doelstellingen waar je effectief mee aan de slag gaat, dan jezelf te verliezen in een lijst van tien objectieven.
Stap 2
Engageer het hele team om de doelstellingen te realiseren
Het creëren van een draagvlak in het bedrijf is absoluut cruciaal om de doelstellingen te realiseren. Als iedereen aan hetzelfde zeel trekt, wordt het veel makkelijker om te scoren. Geef je team inspraak en laat hen zelf hun doelstellingen bepalen. Behoed je voor te weinig ambitie, maar let ook op voor overmoed. Ongetwijfeld helpt het om iets leuks te koppelen aan het behalen van een doelstelling. Denk aan een pizzalunch, een teambuilding of een extra vrije dag.
Stap 3
Visualiseer je doelstellingen
Berg je doelstellingen niet op in een onzichtbaar notitieblok, maar zet ze open en bloot op je bureau of hang ze in het groot aan de muur van je kantoor waar iedereen ze kan zien. Zo vormen ze vaak voer voor gesprekken en blijven ze actueel. Als jij en je team elke dag geconfronteerd worden met de doelen waarvoor jullie zich engageerden, dan gaan jullie hier in de praktijk op een meer dynamische en actieve manier mee om.
Stap 4
Wil je echt als een pro met je doelstellingen aan de slag? Dan heb je nood aan Smart-doelstellingen. Ontdek snel wat Smart-doelstellingen precies zijn en hoe ze jouw zaak vooruithelpen.